Buenos Aires 04-01-2008 t/m 13-01-2008 - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Andre + Monique Hes - WaarBenJij.nu Buenos Aires 04-01-2008 t/m 13-01-2008 - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Andre + Monique Hes - WaarBenJij.nu

Buenos Aires 04-01-2008 t/m 13-01-2008

Door: Andre & Monique

Blijf op de hoogte en volg Andre + Monique

20 Januari 2008 | Argentinië, Buenos Aires

Buenos Aires: nu begint het echte werk!. Na een maand Brazilie, wat geheel al vanuit Nederland geregeld en geboekt was, gaan wij nu echt pionieren.
Na aankomst op de luchthaven op zoek naar toeristeninformatie om een hotel te zoeken. Maar..... dit is geen Azie. Je krijgt een lange lijst met hotels en telefoonnummers en zoek het verder uit. Na wat vergelijkwerk met de lijsten, plattegrond en revieuws uit de Lonely Planet in de taxi naar onze eerste keuze. André naar het hotel en ik in de wachtende taxi met onze spullen. En we hadden meteen raak, dat voor vrijdag eind van de middag. Wel voor 2 nachten, maar onze ervaring is dat je dan altijd wel kan blijven. Perfect locatie op de Avenue de Mayo, vlakbij Plaza de Mayo en goed punt om de highlights van Buenos Aires te zien.
Wij blijven hier 10 dagen met ons uitstapje naar Uruguay erbij. Dus naast de highlights ook tijd om één en ander te laten bezinken, de website en fotos bij te werken en om onze planning voor Patagonie in orde te maken, de hotels en busreizen te boeken. Want we hebben al van diversen kanten gehoord dat het erg druk is en het nog moeilijk is om een hotel of vervoer te krijgen.
Vanuit Nederland hadden wij informatie gehad om informatiemateriaal op te halen voor onze Antarcticareis. Dat bleek dus ook de organisatie te zijn waar wij via de Nederlandse reisburos al wat geboekt te hebben: wij waren dus al bekend. Wij hebben hen dus ook Patagonie laten uitzoeken en het is geheel gelukt!! Precies zoals wij het willen en ja, wij gaan dan ook de beroemde W-trekking in Torres del Paine van 4 dagen doen ( slechts 75 km totaal, maar dit moet magnifiek zijn en mag je niet missen). Als wij nu al die ijsbergen en gletsjers zien, dan is dat moeilijk voor te stellen met de warmte die wij hier hebben - 40 graden. Helemaal blij!

Maar allereerst wat cijfers over deze bruisende stad:
- 13,5 miljoen inwoners telt groot Buenos Aires,ruim 3 miljoen wonen in het centrum
- 38% van de Argentijnse bevolking woont in deze stad
- 307 km2 is de oppervlakte van groot Buenos Aires(Amsterdam = 16 km2 )
- !2de op de ranglijst van de grootste hoofdsteden ter wereld
- 4de op de lijst van de stad met de meeste herrie
- 142e plaats van de 144, op de ranglijst van de duurste steden in de wereld (2006/2007)
- 5 metrolijnen, maar Buenos Aires had wel de eerste metro van Zuid-Amerika (al in 1913)
- 48 stadsdelen telt de stad, waaronder San Telmo, La Boca, Recoleta en Palermo wel de bekendste zijn
- 2670 restaurants telt de stad en ....
- 32.000 taxi's!

BA heeft dus wel onze hart gestolen.Er is altijd wel wat te zien of te doen.
Wij hebben de dagen struinend door de stad door gebracht.
* Plaza de Mayo (het plein van de dwaze moeders: bekend van de demonstraties van moeders van verdwenen zonen: na het bewind van Juan Peron kwam in 1976 Jorge Videla aan de macht. Hij vervolde jarenlang alle niet-gelijkgezinden, een zwarte periode in de geschiedenis van Argentinië en die nog vers in het geheugen ligt. Zo'n 30.000 mannen 'verdwenen' onder het regime.
´Dwaze (groot)Moeders´ kwamen naar het plein om de regering, die er zetelt, opheldering te vragen. Omdat zij dit niet kregen, kwamen ze elke donderdag terug en liepen er in stil protest rond. In 2006 kreeg dit protest, na 30 jaar, eindelijk resultaat. Zij kregen een grote som geld uit en bevestigde daarmee de verantwoordelijkheid van de regering voor de verdwijningen. De Dwaze Moeders zijn voorgoed van het plein verdwenen, de geschiedenis in. De moeders waren nu verdwenen maar wel andere demonstranten, we werden er alleen niet wijs uit wat het nu precies was. Alemaal tentjes en slapende mensen.
* Plaza del Congreso met het opvallende congresgebouw, de breedste avenida ter wereld en 9 de Julio, met zijn enorme obelisk. En nog vele andere authentieke gebouwen en winkelstraten.
* San Martin en zijn stadspaleizen: mooiste plein van de stad
* Puerto Madero- het nieuwe Buenos Aires met zijn tientallen restaurants, terrassen en futuristische gebouwen.Is net als in Amsterdam Javaeiland e.d. waar alle oude loodsen zijn opgeknapt.
* San Telmo - de Jordaan van Buenos Aires. Het is de 'tangowijk' van Buenos Aires en elke zondag is hier een vlooienmarkt op straat, met tangodansers, goochelaars, antiek- en souvenirkraampjes, poppenspelers, verse-jus verkopers etc. In deze wijk leeft de tango nog heel erg. Overal zie je de relatie met de tango: kleding, schoenen, muziek en de ' fotomodellen van tangodansers' .
* Café Tortoni op de Avenida de Mayo,( 2 huisnumers van ons hotel af) een café van dichters, filosofen, intellectuelen en beroemdheden, een begrip in de stad, en voor elke Argentijn. Meerdere keren een lekker wijntje hier gedrnken en als afsluiting van Buenos Aires een avondshow met een musical en veel tango. Was erg gezellig en leuk. Wat een belevenis. De tangomuziek is een mengeling van nostalgie, verlangen, heimwee, liefde , tegukeer en genot. De muziek is dan ook zeer variabel en het ritme van de dans ook. Wij hebben het zelf ook geprobeerd maar je moet echt wel wat lesjes hebben gehad, wil je je geen muurbloempje voelen. Zijn zelfs in een danslokaal geweest wat een dansavond voor de locals is. Jong en oud door elkaar heen en een heel spel met aankijken, aftikken, wachten tot je gevraagd wordt e.d. Fantastisch om te zien. En wij maar geen oogcontact proberen te maken want dan gaan ze je vragen....
* La Boca (dé volkswijk waar de tango is ontstaan) en zijn kleurrijke straatjes met bezioek aan het voetbalstadion Boca Juniorsa waar Maradona zijn voetbalcarriere is begonnen. Maar toch niet zo indrukwekkend als in Rio. Het zag er allemaal wat vervallen uit.
* De wijk Recoleta met zijn dure winkels en de indrukwekkende begraafplaats ‘Cementerio de la Recoleta’ met het graf van Evita Peron.
* enz enz.
* Urugauy : zie apart bericht.

Wij hebben ons zeker vermaakt en zijn ook weer wat uitgerust voor de volgende stad. Op naar het volgende avontuur! .

• 21 Januari 2008 - 13:53

Astrid:

Het is maar goed dat jullie dit dagboek bijhouden, dan kunnen jullie het zelf ook nog rustig nalezen als jullie terug zijn, want zoveel indrukken moeten wel heel overweldigend zijn allemaal! Echt supertof al die cultuur!